Gå till huvudsidan Läs de senaste nyheterna! Kan du Limhamns SK's historia? Verksamheten i klubben Spelkalendern! Har du kollat ditt senaste ratingtal? Se senaste partiet! För den resultatsugne! Har du läst de senaste artiklarna i klubbtidningen? Länkar till andra schacksajter! Maila Webmastern!

Limhamns Schackklubb har väldigt många duktiga och framgångsrika spelare. Ett par gånger om året kommer en intervju med en av dessa spelare att publiceras på den här sidan.

December månads profil är Johan Hellsten. Johan, som är en av spelarna på toppborden i Limhamns SKs elitserielag berättar bland annat om vad han tycker om elitseriens internationalisering. Mycket nöje!

Namn: Johan Hellsten
Ålder: 23 år
Gör: Programmerar på IKEA
Intresse förutom schack: Musik och språk.
Rating: 2460 i elo
Aktuell: Ständigt aktuell i elitserien och tyska Bundesliga.


Hur gammal var du när du började spela och varför började du?
Min far visade mig spelet när jag var sex år gammal, och jag tyckte att det verkade skoj. Hasse Alfredsons schackprogram på TV påverkade mig också starkt.

Provade du många olika sporter eller var det schack som gällde från början?
Eftersom min far är en inbiten tennisspelare blev det en hel del tennis för mig under uppväxtåren. Fram till gymnasiet tränade jag ett par gånger i veckan. Men sedan tog schacket överhanden. Jag spelar fortfarande tennis lite då och då, framförallt på sommaren.

Vad var det i spelet som fick dig att stanna kvar och när började du satsa på att bli riktigt bra?
Hmmm, nu blev det svårt. Mitt intresse för schack har alltid varit enormt - som liten slukade jag varje schackbok jag fick tag på, och spelade så mycket tävlingar jag kunde. Men varför vet jag inte, det har alltid varit kul helt enkelt. Någon medveten "satsning" har det nog inte varit.

Vem tycker du är världens respektive Sveriges bäste spelare idag? Vem tror du är bäst om fem år?
Kasparov och Ulf Andersson. Om fem år - svårt att säga.

Var står du själv om fem år?
Hoppas jag kan hålla samma nivå som idag.

Har du någon drömturnering du vill vinna?
Som liten drömde jag, i likhet med många andra, om att vinna Skol-SM. Den drömmen slog in 1988. Idag är det nog en seger i riktiga SM som skulle slå högst.

Någon önskemotståndare som du vill besegra?
Nej inte egentligen. Klart att det hade varit roligt att vinna mot Ulf Andersson men vem skulle inte vilja det...

Vilken är din största framgång? Bästa turnering individuellt och i lag?
Individuellt får det bli insatsen i lag-EM 1997 i Pula, där jag blev bäste poängplockare (delat) i hela turneringen. I lag är det Sveriges delade åttondeplats vid olympiaden i Jerevan 1996.

Vilket parti någonsin är du mest nöjd med?
Mitt mest minnesvärda parti är nog det mot Bacrot i olympiaden. I ett väldigt laddat parti lyckades jag till sist vinna och därigenom vann också Sverige matchen. Känslan efteråt var väldigt behaglig.

Har du haft någon schackidol?
Nej det vore fel att säga. Däremot har jag tagit intryck av många starka spelares sätt att spela schack, t.ex. Petrosian och Tal.

Vad har du för favoritöppningar?
Jag har alltid gillat ställningstyperna i damindiskt, om det nu duger som svar på frågan.

Hur vill du beskriva din egen spelstil? Några speciella färdigheter eller akilleshälar?
Har väl rätt bra koll taktiskt och brukar kunna kämpa när det behövs. Ibland krånglar jag dock till det för mig, räknar på irrelevanta varianter och får dålig tid. Spelstilen är nog andra bättre på att definiera.

Vad är det sista du gör innan du sätter igång med ett tävlingsparti?
Inget speciellt tror jag, lokaliserar cafeterian kanske...

Vad är en schackspelares viktigaste egenskaper?
Kämpatakter och bra teknik.

Vad är det absolut roligaste med schack? Hur håller du uppe motivationen?
Åter detta svåra ämne..rent konkret är nog det roligaste som finns att hitta en vacker idé i ställningen som dessutom funkar. Synd att det inte händer oftare! Motivation har jag i överflöd...om inte annat så är drivkraften att vinna eller bara göra lite bra drag, tillräcklig.

Har du någon gång funderat på att sluta spela?
Nej.

Vad är viktigast, träning eller talang?
Både och. Allra viktigast är dock att man har roligt när man spelar och inte tränar ihjäl sig eller pressar sig själv för mycket.

Vad vill du ge för råd till juniorer som vill satsa på att bli starka spelare?
Spela mycket turneringar. Gå igenom partierna efteråt, helst med en lite bättre spelare men det går också bra ensam. Var inte rädd för att förlora - varje parti lär en någonting nytt, fegremier lär man sig däremot ingenting på. Plugga inte in en massa långa teorivarianter, utan spela hellre igenom hela partier av starka spelare i de öppningar du fattat tycke för. Då lär man sig mer och blir bättre på att tänka själv.

Vem tycker du är den bäste schackspelaren någonsin?
Kasparov kanske. Å andra sidan beror mycket av hans framgångar på den stora och kunniga staben av medhjälpare, tror jag.

Är dagens spelare generellt bättre än de för 20-50 år sedan?
Ja det tror jag. Det är en av få positiva följder av det politiska systemet i efterkrigstidens Sovjetunionen. Ryssar och andra som tagit del av träningsmetoderna under den epoken tänker och spelar schack på ett helt annat sätt än vi i väst - det förstod man redan under sina första bataljer med öststatsjuniorerna.

Vad gör Sverige för fel eftersom vi inte producerar några riktiga storstjärnor i ungdomsleden? Tränar vi för lite eller fel?
Vi har inte alls den kultur som krävs. Satsningar görs på bredden och antalet registrerade juniorer i de svenska schackklubbarna är högt. Men efter att man uppnått c.a. 1800 i ranking händer inte mycket. Något läger om året kanske, och en biljett till EM/VM om man har tur. Det skulle behövas tränare, läger, något slags schackakademi...jag vet att Jesper Hall har dragit igång ett projekt för att träna landets bästa juniorer över internet, och det är garanterat något i den stilen som behövs.

Vad tycker du SSF bör göra för att stoppa medlemsminskningen i klubbarna i landet?
Jag visste inte att den var så alarmerande. I slutändan handlar allt om schackets status i samhället. Idag är den ganska låg, det är svårt att hitta sponsorer till turneringar eller väcka allmänintresse. Något måste göras för att få upp medelsvenssons intresse för schack, först då blir det accepterat att syssla med schack i tonåren och först då kan man räkna med att sponsorerna inte stöttar turneringar endast av ren välvilja. Som det är nu går schacket bara utför - deltagarna i turneringar blir färre och färre, schackspalter försvinner från tidningarna, elitspelare lämnar schackets värld....

Limhamn är ett av de lagen som inte satsat på många utlandsproffs. Hur tycker du att internationaliseringen av elitserien påverkar svenskt schack?
Det är jättebra för svenskt schack och framförallt för svenska schackspelare. Kvaliteten på partierna ökar och det blir mer prestige i matcherna. Nästa steg vore att eloranka partierna så att det blir möjligt att ta IM/GM-normer, eller bara höja sitt internationella tal lite.

Vem tror du vinner elitserien? Limhamns placering?
Sollentuna och Rockaden gör väl upp om det antar jag. Limhamn har fått en mardrömsstart, nu gäller det för oss att bita ihop och visa vad vi verkligen kan.

Du spelar nuförtiden rätt sparsamt, men i Klubbmästerskapet är du med. Är det för att ta andra raka segern? Vi får väl se....jag tycker att KM är en trevlig turnering, alltid skoj att spela med Conny och grabbarna, och att se lite av de andra grupperna också. Det är sällan jag är nere på klubben nuförtiden så KM är ett bra tillfälle att träffa lite klubbkompisar.

Tycker du schack är en sport eller är det mer ett spel?
Sport!

Du spelar både i Tyskland och i Sverige? Vilket är roligast, vilket ger dig mest som spelare?
Det är roligt på olika vis, i Tyskland är nivån mycket högre, man får se en massa storspelare in action etc, men jag känner förstås mer för Limhamn, det är ju den klubben jag är uppväxt i. På båda ställena får jag bra träning och tvingas hålla koll på öppningarna.

Vad tycker du man kan göra för att få schack mer uppmärksammat i media?
Vet inte riktigt. Schack är nog lite för långsamt och egenartat för att bara smälla in i Kanal 1 på bästa sändningstid. Jag tror mer på att få schack att synas på stan, i torg, parker, caféer....kanske är detta att drömma men jag har trots allt sett schacket i sådana miljöer i t.ex. New York, Kiev, Köpenhamn...blir schacket bara synligt för mannen på gatan så hittar snart medierna dit också, var så säker.

Hur tycker du att schacket har utvecklats i och med Internet? Betydelsen?
Ett klart lyft. Inte minst i Sverige är schackklimatet på internet väldigt gott, en massa klubbar har hemsidor, det finns en nationell nyhetsförmedling som fungerar, ett debattforum som bjuder på väldigt heta diskussioner emellanåt.

Vilken schacksida på Internet skulle du vilja rekommendera?
Schacknyheter! Och Limhamns hemsida förstås :-)


Copyright © Limhamns SK 1999, all rights reserved